Meest gestelde vragen
HERKOMST
Gelukkig niet!
Levertraan is niet hetzelfde als walvistraan. In het begin van de 17e eeuw werd er door Nederlandse vaarders op Groenlandse walvissen gejaagd bij Spitsbergen. Toen deze soort bijna was uitgeroeid en schepen moesten uitwijken naar andere gebieden, werd de jacht in 1873 gestopt.
Walvistraan is een olie die ontstaat door vetweefsel van walvissen in te koken. Het werd vooral gebruikt als lampolie, smeermiddel en als ingrediënt bij het maken van kaarsen en zeep.
De levertraan die Lovitran gebruikt komt uit de lever van kabeljauw. Deze vissoort wordt gevangen in de Arctische wateren, waar de kabeljauw zich voedt met algen. De vangst van kabeljauw is duurzaam en MSC-gecertificeerd.
DUURZAME VANGST
De kabeljauwvangst is lange tijd kritiek geweest. Daarom was het nodig dat het WWF en Unilever tot de oprichting van de MSC, de Marine Stuart Counsilship, kwamen.
De kabeljauw voor Lovitran wordt gevangen in de Arctische wateren door visserijschepen die zich houden aan de MSC-standaard. Deze standaard wordt regelmatig gecontroleerd door onafhankelijke desundigen. Vangst wordt veelal gedaan met handvisserij en beuglijnen. Dit zijn bijzonder zachte vismethoden, omdat ze het ecosysteem van de zeebodem niet aantasen en de bijvangst tot een absoluut minimum beperken.
PRODUCTIEPROCES
Tijdens het verwerkingsproces van levertraan tot een olie die geschikt is voor consumptie, wordt de olie verhit. Door deze verhitting verdwijnen de van nature aanwezige vitaminen. Daarom voegen wij dezelfde hoeveelheid vitaminen toe na verhitting, die van nature ook in de olie voorkomen. De rijk aanwezige Omega 3 blijft gelukkig behouden.
GEBRUIK
Gelukkig niet!
Levertraan zit boordevol Vitamine A, D3 en Omega 3-vetzuren.
Met vitamine A moet je juist oppassen tijdens je zwangerschap.
Het Voedingscentrum adviseert om geen vitamine A supplementen te nemen. Een teveel aan vitamine A verhoogt namelijk de kans op aangeboren afwijkingen.
Baby's kunnen beter tot hun eerste levensjaar ook geen toegevoegde Vitamine A en D3 binnen krijgen. Heb je hier vragen over? Kijk dan hier.
GEBRUIK
Bij het verhitten van je recept kun je Lovitran beter niet toevoegen. Voor de smaak is het geen probleem, maar de vitaminen verdwijnen ook hier. Daarom adviseren we om voor het opdienen de Lovitran er doorheen te roeren. Zo behoud je zo optimaal mogelijk de rijke vitaminen en Omega 3 in je gerecht.
HERKOMST
Zowel visolie als levertraan zijn beide visoliën en bevatten hoge hoeveelheden Omega 3-vetzuren, maar zijn twee verschillende voedingssupplementen. De gezondheidsvoordelen van levertraan zijn iets groter, door de natuurlijke aanwezigheid van Vitamine A en D3. Kabeljauw voedt zich met phytoplankton en micro algen. Deze algen zijn nog rijker aan Omega 3-vetzuren en worden bij de kabeljauw opgeslagen in de lever.
Je kunt het beste of visolie of levertraan gebruiken, maar liever niet beide. Anders krijg je mogelijk teveel Vitamine A en D3 binnen. Het beste houd je je aan de opgegeven dosering.
SMAAK
Vroeger, tot in de jaren '50 en '60, kregen kinderen een lepel levertraan om hun weerstand te vergroten. Terugdenkend herinneren zij zich de tranige smaak. Dit kwam omdat er toen geen betere productieprocessen voorhanden waren die de blootstelling aan zuurstof konden beperken. Blootstelling aan zuurstof zorgt voor oxidatie van de olie en maakte dat de smaak wat ranzig werd.
Inmiddels zijn de productieprocessen en reiningsmethoden zo hoog ontwikkeld, dat de olie zuiver blijft, zonder specifieke geur en smaak. Daarom kunnen kinderen en volwassenen Lovitran goed (blijven) gebruiken.
GEBRUIK
Ja zeker, je kunt gerust Lovitran door het voer van je huisdier mengen. Voor je kat, je hond, hamster, cavia, voor je kippen, geitje of paard. Houd de dosering van een theelepel aan voor honden, katten, geiten en ander kleinvee. Een dessertlepel voor paarden en andere grote dieren. Voor kanaries, cavia's en hamsters adviseren we een paar druppels door het voer.
De voordelen van Lovitran voor je huisdier is dat ze beter in hun vacht gaan zitten, sterke botten krijgen en zich soepeler kunnen bewegen. Ook voor oudere dieren kan Lovitran een groot verschil maken. Voor verharen helpt Lovitran ook uitstekend.
Er zijn goede resultaten geboekt bij ziekte bij:
GEBRUIK
Lovitran bestaat al sinds 1782 in vloeibare vorm. In die tijd heette het anders, maar rond 1927 kwam de eerste Lovitran fles op de markt onder de naam J. ten Doesschate en onder de naam Lovitran van De Drie Gapers.
In het verleden werd Lovitran ook in capsule vorm uitgebracht, maar toen bleek dat mensen het lastiger vonden om de goede dosering in te nemen.
Omdat Lovitran ook als culinaire verrijker gebruikt kan worden, blijft Lovitran gebotteld in flessen. Momenteel bekijkt het team van Lovitran of er ook weer capsules uitgebracht kunnen worden. Blijf ons dus volgen!
DIRECT CONTACT
INFORMATIE BEKIJKEN
DUURZAAM ONDERNEMEN
De geurloze levertraanolie van Lovitran is afkomstig van duurzaam gevangen kabeljauw in de Arctische wateren. De smaak is zilt en een beetje visachtig. De visvangst is MSC gecertificeerd.