Van oudsher bekend:

LOVITRAN

D'Oude Gaper

De firma A.J. ten Doesschate is de oudste leverancier van Lovitran levertraan. Het was ook de oudste drogisterij in Nederland.

Rond 1900 bestond de Oude Gaper niet alleen uit een drogisterij maar ook uit een grossierderij in drogerijen en verfwaren. Het bedrijf was in die tijd eigendom van de heer J. ten Doesschate en zijn echtgenote J. ten Doesschate-Nellensteijn. De winkel droeg de naam In d'Oude Gaper maar de grossierderij werd gevoerd onder de naam de firma J. ten Doesschate. De zaak telde in 1903 elf personeelsleden.

De grossierderij omvatte de handel in drogerijen, specerijen, chemicaliën, de fabricage en handel in verf en de import en handel in levertraan.

Tot in de jaren zestig van de twintigste eeuw moesten alle Nederlandse kindertjes in de wintermaanden levertraan slikken. De levertraan van Ten Doesschate was wijd en zijd vermaard. Ten Doesschate importeerde de levertraan zelf rechtstreeks uit Noorwegen. Hij ging ook zelf op zakenreis naar Noorwegen. De levertraan werd aangevoerd in vaten en in de Diezerstraat overgetapt in flessen die vervolgens hun weg door heel Nederland vonden. Deze zogeheten 'Lotodinsche' levertraan werd verkocht onder de naam 'In de Gekroonde Oude Gaper'.


(bron: klik hier)

Herkenbare fles

De flessen Lovitran waren makkelijk herkenbaar. Verpakt in papier met opdruk.

Verder was er een verzegelde kurk, met om de hals van de fles een rode papieren strook met de tekst:

"Slechts de originele verpakking voorzien van deze ongeschonden strook geeft volledige garantie voor inhoud en kwaliteit".

Vanaf de start stond kwaliteit hoog in het vaandel.

Opmerkelijk was dat de levertraan in vierkante flessen zat, een idee van Ten Doesschate omdat vierkante flessen beter in kisten verpakt konden worden. Op de flessen zat statiegeld, zij werden, na in sodawater te zijn uitgekookt, eindeloos hergebruikt


Het beeldmerk op de fles van van De drie gapers.

A.J. ten Doesschate, Zwolle.

Een fles Lovitran kostte destijds ƒ 1,40 excl. voor een fles met 10 cl. De fles is vierkant en werd zo verkocht tot rond 1950.

Toen de oorspronkelijke drogisterij in 1990 sloot ontstond er spontaan een actiecomité ter behoud van pand en interieur. Onder voorwaarde dat het vertrouwde uiterlijk gehandhaafd werd, was er van 1992 tot 1996 een Trekpleister-filiaal gevestigd. Daarna werd het in 1997 een Benetton-winkel. De Oude Gaper verloor daarmee waarschijnlijk definitief zijn drogisterijbestemming, maar het oorspronkelijke karakter is nog herkenbaar.

Reclame uitingen van toen

Klik op de plaatjes om ze in de lightbox te openen

DIRECT CONTACT

Postbus 1
1740 AA Schagen
Nederland
0229 - 295 848

INFORMATIE BEKIJKEN

DUURZAAM ONDERNEMEN

De geurloze levertraanolie van Lovitran is afkomstig van duurzaam gevangen kabeljauw in de Arctische wateren. De smaak is zilt en een beetje visachtig. De visvangst is MSC gecertificeerd.