Ga naar de inhoud
Home | Gezonde recepten | Borrelplank dip met focaccia crackers

Borrelplank dip met focaccia crackers

    Dit heb je nodig:

    De focaccia crackers:

    • 250 g bloem
    • 1 theelepel suiker
    • 1 theelepel zout
    • 1 eetlepel olijfolie
    • 1 theelepel gedroogde gist
    • 150 ml lauwwarm water
    • grof zeezout
    • verse rozemarijn (optioneel)
    • wat olijfolie voor het besprenkelen

    Voor de gezonde dip:

    • 150 g Griekse yoghurt
    • 1 teentje knoflook, fijngehakt
    • 1 eetlepel Lovitran® zuivere levertraan
    • Sap van een halve citroen
    • Zout en peper naar smaak

    Zo maak je de crackers:

    1. Gist Activeren: Los de suiker op in lauwwarm water en strooi de gist erover. Laat dit mengsel ongeveer 5-10 minuten rusten totdat het schuimig wordt.
    2. Droge Ingrediënten: In een grote kom, meng de bloem en het zout. Maak een kuiltje in het midden.
    3. Deeg Kneden: Giet het gistmengsel en olijfolie in het kuiltje in de droge ingrediënten. Meng geleidelijk totdat je een deeg hebt. Kneed het deeg op een met bloem bestoven oppervlak gedurende 5-7 minuten, of totdat het soepel en elastisch is.
    4. Eerste Rijzing: Plaats het deeg in een licht met olie ingevette kom, dek af met een vochtige doek en laat het op een warme plaats rijzen tot het in omvang is verdubbeld (ongeveer 1 uur).
    5. Verwarm de Oven: Verwarm de oven voor op 220°C.
    6. Deeg Uitrollen: Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot een dikte van ongeveer 1 cm.
    7. Snijd de Ronde Crackers: Gebruik een klein rond uitsteekvormpje om cirkels uit het deeg te snijden. Leg de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
    8. Tweede Rijzing: Laat de uitgesneden rondjes nogmaals rijzen op de bakplaat gedurende 15-20 minuten.
    9. Toppings: Besprenkel de rondjes met extra olijfolie, bestrooi met grof zeezout en voeg eventueel verse rozemarijn toe.
    10. Bakken: Bak de focaccia crackers in de voorverwarmde oven gedurende 12-15 minuten of totdat ze goudbruin en knapperig zijn.
    11. Afkoelen en Genieten: Laat de crackers afkoelen op een rooster voordat je ervan geniet.

    Zo maak je de gezonde dip en je borrelplank compleet

    1. Dip: Meng in een kom de Griekse yoghurt, fijngehakte knoflook, olijfolie en citroensap. Breng op smaak met zout en peper. Zet de dip apart.
    2. Borrelplank: Schik de plakjes gerookte zalm, gemarineerde olijven, cherrytomaatjes, komkommerplakjes en plakjes gerijpte kaas artistiek op een houten plank.
    3. Crackers: Leg de crackers of volkoren toast naast de andere lekkernijen op de plank.
    4. Lovitran® touch: Voeg Lovitran® zuivere levertraan toe aan een klein schaaltje. Hiermee geef je een gezonde twist aan je borrelplank.
    5. Verse kruiden: Garneer het geheel met verse kruiden zoals dille en peterselie voor extra smaak en een vleugje kleur.
    6. Serveer: Plaats de gezonde dip in het midden van de plank en serveer de Lovitran® Borrelplank met trots aan je gasten