Ga naar de inhoud
Home | Gezonde recepten | Buddah bowl met notencrackers en zalm

Buddah bowl met notencrackers en zalm

    Boodschappenlijstje:

    Voor de crackers:
    100 gr noten, bijv. amandelen, hazelnoten, walnoten of pistaches (let op: ongezouten, mix mag)
    100 gr havermout
    40 gr jong belegen kaas, geraspt
    2 eieren
    Voor de bowl:
    4 zalm mootjes van ca. 100/120 gr. of een pak gerookte zalm
    1 pak edamme boontjes
    1 avocado
    1 citroen
    1 pakje zeewier salade
    1 pak zilvervliesrijst
    100 gr. wilde spinazie of gedroogde zeewier (Japanse toko)
    frisée sla
    sesamzaad
    1/2 dessertlepel Lovitran® p.p.
    1 dessertlepel Mirin of Rijstazijn

    Verder nodig:

    pan om rijst mee te koken
    grillpan of grillplaat voor de zalm
    keukenmachine
    bakpapier
    4 grote kommen

    Bereiding:

    Kook in een ruime pan de rijst volgens de aanwijzing. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden. Verwarm de grillpan of grillplaat als je voor de gegrilde zalmmoot gaat. Gebruik je gerookte zalm, dan hoef je die pas bij het opdienen in de bowl te draperen.

    Maal in een keukenmachine de noten fijn en voeg 1 voor 1 de eieren, havermout en de kaas toe.

    Leg een vel bakpapier op je keukenblad en druk het notenmengsel plat. Leg nog een vel bakpapier erbovenop en rol het mengsel tot een lap van ca. 20 x 30 cm. Snijd de randen recht weg en maak dan uit het deeg zo’n 24 repen.
    Schuif met een botermes de stukken iets uit elkaar en bak de cracker-reepjes in ca. 20 minuten goudbruin. Laat afkoelen op de bakplaat.

    Als de rijst heeft gekookt en rust, voeg je de edamme boontjes en spinazie toe.

    Grill de zalm moten goudbruin, niet te lang!

    Giet de rijst, spinazie en boontjes af en laat het afkoelen. Laat het gedroogde zeewier volgens aanwijzing van de verpakking weken.
    Snijd de avocado in repen en sprenkel er wat citroen overheen, zodat de avocado mooi op kleur blijft.

    Maak de kommen op en schik alle ingrediënten bij elkaar. Begin met de rijst in het midden. Bouw langs de rand op met de zalm, avocado, boontjes, frisée sla, spinazie, reepjes noten cracker en wat zeewier salade.

    Garneer de kom met een mengsel van Mirin, Lovitran en sesamzaad.