Je hebt nodig:
- 3 kippenpoten, scharrel kip, biologisch
- 1 ui
- 2 zakjes soepgroenten (a 250 g) voor een gevulde soep of 1 zakje voor een heldere bouillon
- 2 tenen knoflook
- 3-4 stukjes foelie, of gemalen foelie (ca. 1 theelepel)
- 3-4 takjes verse tijm (of 1 tl gedroogde tijm)
- 3 blaadjes laurier
- verse peterselie of selderij
- 1,5 l water
- 50 g roomboter
- peper en zout naar smaak
- Zaanse mosterd naar smaak
- 1/2 dessertlepel Lovitran® p.p.
Verder nodig:
- snijplank
- soeppan
- knoflookpers
- zeef
- schuimspaan
Zo maak je het:
- Snipper de ui fijn. Smelt de 50 g roomboter in de soeppan en fruit de ui op middelhoog vuur.
- Wordt de ui goudbruin, zet dan het vuur laag. Pers de teentjes knoflook uit en fruit ze snel mee.
- Voeg dan het water, de kippenpoten en 1 zakje soepgroenten toe. Zorg dat de kippenpoten onder water staan en voeg de foelie, blaadjes tijm en laurier toe.
- Als het water kookt, zullen er gestolde eiwitdeeltjes naar boven komen. Als je een heldere soep wilt, haal dit dan na ca. 10 min. zacht koken weg met een schuimspaan.
- Laat de soep op het kleinste kooitje ca 2 uur doorpruttelen. Houd de deksel op de pand en roer regelmatig door. Als er teveel vochtverlies is, voeg dan wat water toe.
- Haal na 2 uur de kippenpoten uit de pan en laat ze even afkoelen op een bordje. Pluk het vlees van de poten en maak er kleine stukjes van. Het vel kun je fijn snijden. Kijk uit voor de harde zenen; laat die liever weg.
- Zeef de bouillon uit de pan (groenten blijven achter in de zeef). Voeg de bouillon dan weer terug in de pan voor een heldere bouillon. Of voeg het volgende zakje soepgroenten toe voor een gevulde soep. Voeg naar smaak zout en peper toe.
- Voeg voor de gevulde soep de stukjes kip toe en laat het geheel al roerend ca. 12 min. door pruttelen.
- Voeg naar smaak een lepel mosterd toe.
- Serveer de soep in een soepkom en schenk 1/2 dessertlepel Lovitran® per persoon over de soep uit. Garneer de soep met wat fijn gesneden peterselie of selderij.