Je hebt nodig:
- 500 g biologische kipfilet
- 4 el natuurlijke pindakaas (100%)
- 1 el ketjap
- 1/2 tl sambal
- 1 komkommer
- (bloemkool)rijst
- 2 uien
- 30 g ongezouten roomboter
- water (ca. 125 ml) en water om te koken voor de bloemkoolrijst
- snuf zout
- evt. el kokosolie
- 1/2 dessertlepel Lovitran® per persoon
Verder nodig:
- steelpan
- grillpan
- kookpan
- koekenpan
- deksel
- vergiet
Zo maak je het:
We gaan eerst de uitjes karameliseren. Zo ga je te werk:
- Schil de bruine schil van de uien en snijd de ui in ringen. Niet te dik en niet te dun.
- Smelt de roomboter in een koekenpan. Laat het niet verkleuren.
- Voeg de uien to en laat het ca 5 minuten bakken tot de uienringen glazig zijn.
- Voeg dan een beetje water (ca 25 ml) toe en een suf zout. Doe een deksel op de koekenpan en laat het geheel stoven zodat de uien gaar worden. Roer het af en toe door.
- Als de uien zacht zijn, haal je de deksel weg en zet het vuur hoger om het vocht te laten verdampen. Blijf goed roeren zodat de uitjes niet verbranden.
- Als de uien goudbruin zijn, is de ui gekarameliseerd en zoet van smaak, zonder toegevoegde suiker.
- Laat de uitjes afkoelen en maak de kip saté en rijst
Zo ga je verder:
- Snijd de kip in blokjes en kruid of marineer de kip naar smaak.
- Leg houten satéstokjes in een bak water, zodat het hout niet verbrandt.
- Rijg de kipblokjes aan stokjes (ca. 8 stokjes).
- Zet water op om te koken voor de bloemkoolrijst (waterkoker) of maak rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Voor de satésaus verwarm je 100 ml water in een steelpan. Voeg hier 4 el natuurlijke pindakaas aan toe en roer het goed door.
- Grill intussen de satéblokjes in een grillpan, evt. met een lepel kokosolie. Draai de stokjes ook om.
- Snijd een komkommer doormidden. Schep met de scherpe rand van een lepel de zaadlijsten uit de komkommer en snijd ze dan in plakjes.
- Voor de saus: als de pindakaas goed is opgenomen in het water, voeg je de ketjap en het sambal toe. Blijf goed doorroeren. Wordt de saus te dik? Voeg dan wat water toe en roer stevig door.
- Doe de bloemkoolrijst in een vergiet boven je gootsteen. Als het water heeft gekookt, giet je dit over de bloemkoolrijst in het vergiet.
- Schik de satéstokjes mooi in een kommetje, met de maanvormige komkommer stukjes erbij en evt. een blad van een bananenplant. Voeg de (bloemkool)rijst in een ander kommetje. Garneer de rijst met wat gebakken uitjes.
- Schenk de satésaus over de stokjes en top het af met gebakken uitjes. Schenk voor het serveren een halve dessertlepel Lovitran® per persoon over de rijst en/of saté.
- Eet smakelijk!