Ga naar de inhoud
Home | Gezonde recepten | Hartige paasbroodjes met wortel

Hartige paasbroodjes met wortel

    ca. 6 stuks

    Dit heb je nodig:

    • 500 g speltbloem
    • handje bloem
    • 2 eieren
    • 2 el boter
    • 150 ml lauw water
    • 200 g geraspte wortel
    • 1 el honing
    • 1 zakje gist
    • 12 donkere rozijnen
    • 40 g sesamzaadjes
    • 10 g zout
    • Lovitran®: 1/2 dessertlepel per persoon (boven de 6 jaar)

    Verder nodig:

    • keukenmachine of mixer
    • fijne rasp
    • garde
    • kwastje
    • bakpapier
    • bakblik
    • keukenschaar
    • 2 kommen en 1 schaaltje
    • 2 theedoeken, 1 vochtig met warm water gespoeld en 1 droge schone doek

    Zo maak je het

    • Meng de bloem, honing en gist in een kom
    • Scheid 1 van de eieren en meng het eiwit, het andere hele ei met het lauwe water door het mengsel en kneed het goed door. Klopt het eigeel lekker los en houd dit apart
    • Voeg de boter toe en het zout en kneed de massa tot het deeg een plakkerige, maar elastische bol vormt.
    • Vet de andere kom in en doe het deeg erin. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg op een warme plaats 1 uur rijzen.
    • Rasp de wortel fijn en dep de wortelrasp droog met een schone doek
    • Meng na 1 uur de geraspte wortel door het deel en rol het deeg tot een flinke rol. Verdeel het dan in 6 stukken.
    • Verwarm de oven voor op 160º. Haal het bakblik er vooraf uit en bekleed dit met bakpapier
    • Maak dan van het deeg het ene eind van de rol dunner dan het andere eind en leg dan een knoop in de rol: het dunne uiteindje wordt de kop van de vogel, het dikke eind worden de veren in de staart
    • Knip de staart in met een keukenschaar op 3 plaatsen om de veren te maken.
    • Knip aan de voorkant het uiteinde 1 keer kort in, zodat er een snavel ontstaat
    • Druk ter hoogte van de ogen de rozijntjes in het deeg
    • Leg je paasvogeltjes dan op het bakpapier op het bakblik
    • Strijk met een kwastje of achterkant van een lepel het eigeelmengsel over de vogelbroodjes en strooi dan de sesamzaadjes over de broodjes
    • Doe het bakblik in het midden van de oven en bak de vogelbroodjes in ca. 15 minuten goudgeel.
    • Laat de vogelbroodjes afkoelen en bestrijk de broodjes met 1/3 dessertlepel Lovitran® voor je dagelijks benodigde Omega 3, Vitamine A en D3.