Ga naar de inhoud
Home | Gezonde recepten | Indonesische rendang met sperzieboontjes

Indonesische rendang met sperzieboontjes

    Boodschappenlijstje:

    1 boemboe (kruidenmix) voor rendang
    600 g sucadelappen (in blokjes gesneden)
    2 uien in fijne ringen gesneden
    1 of 2 paprika’s in stukjes gesneden
    400 ml kokosmelk
    200 ml water
    1 laurierblad
    1 stengel sereh (citroengras)
    1/2 runderbouillon blokje
    zout en peper
    bloemkoolrijst, zilvervliesrijst of volkoren mie
    400 g sperziebonen, van harde uiteindjes ontdaan
    1 boemboe sajoer voor boontjes
    Seroendeng (gebakken kokos en pinda’s) naar smaak
    kroepoek
    gebakken uitjes
    2 eetlepels kokosolie of zonnebloemolie
    1/2 dessertlepel Lovitran® p.p.

    Verder nodig:

    stoofpan
    snijplank
    maatbeker
    kookpan voor boontjes
    kookpan voor rijst of
    vergiet voor bloemkoolrijst

    Bereding:

    Verhit de olie in een stoofpan en bak je uien glazig. Voeg de paprika er aan toe en bak je boemboe. Wil je graag pittige rendang, voeg dan naar smaak een beetje sambal toe.

    Voeg het vlees toe en schep het door elkaar. Voeg vervolgens het water en de kokosmelk toe en een blaadje laurier en de stengel Sereh. Verkruimel het bouillonblokje en laat de rendan dan 3 uur stoven met de deksel schuin op de pan. Houd je stoofschotel in de gaten dat het niet droogkookt. Dan wordt de rendang bitter. Voeg dan steeds wat water toe, maar maak het niet te waterig. Blijf het af en toe door roeren. Voeg voor het serveren peper en zout naar smaak toe.

    Kook ca. 30 minuten voor je gaat serveren in een kookpan ca. 2,5 liter water. Zodra het water kookt, doe dan de boontjes erbij en laat dit ca. 12 minuten koken. De boontjes zijn dan beetgaar. Kook ze evt. iets langer als je de boontjes zachter wilt.

    Gebruik je bloemkoolrijst in je gerecht. Giet dan het kokende water van de boontjes af over het vergiet waar je de bloemkoolrijst in hebt.

    Gebruik je rijst of mie, kook dit dan volgens de voorschriften op de verpakking.
    Als de boontjes afgegoten zijn, roer dan de boemboe voor boontjes sajoer erdoor heen.

    Maak een schaaltje met kroepoek, een schaaltje met Seroendeng, een schaaltje met gebakken uitjes. Maak een grote schaal waar je de rijst/mie of doet en schep de sajoer boontjes ernaast. Schep met een grote opscheplepel of soeplepel de rendang over de rijst en boontjes. Schenk voor het serveren een halve dessertlepel Lovitran® p.p. over de rendang en maak het af met een paar schepjes Seroendeng (naar smaak).

    Eet smakelijk!

    Geschikt voor 4 personen