Ga naar de inhoud
Home | Gezonde recepten | Kerstkrans met zalm, spinazie en ei

Kerstkrans met zalm, spinazie en ei

    Boodschappenlijstje:

    • pakje bladerdeeg (diepvries)
    • 300 g zalmfilet zonder huid
    • 75 ml witte wijn
    • 75 ml water
    • 2 laurierblaadjes
    • 1 ui
    • 3 teentjes knoflook
    • 1 mespunt kurkuma
    • 40 g basmati rijs
    • 40 gram boter
    • 3 eieren
    • 400 g bladspinazie
    • 1 eidooier en scheutje room om de krans mee te bestrijken
    • 1 tl zwart sesamzaad
    • 1 tl zeezout
    • 1/2 dessertlepel Lovitran® p.p.

    Verder nodig:

    Onderkant van een rond bakblik
    Klein rond ovenschaaltje
    Hapjespan
    Snijplank
    Keukenpapier

    Bereiding:

    Haal de diepvriesbladen bladerdeeg los van elkaar. Laat ze wel op het vetvrije papier liggen.

    Snipper de ui. Pureer de tenen knoflook. Smelt de boter in een hapjespan. Bak de ui, knoflook en kurkuma in ca. 2 minuten op gemiddeld vuur.

    Voeg ook de rijst toe en bak het geheel in ca. 1 minuut. Blus het geheel af met wijn en het water en voeg de laurierblaadjes toe.

    Leg dan de zalm op de rijst en bestrooi het met een beetje zout. Laat de rijs en de zalm met een deksel op de pan ca. 15 minuten garen op laag vuur.

    Laat het geheel afkoelen en verder de zalm in stukjes.

    Verwarm de oven voor op 190º. Kook ondertussen de eieren (ca. 8 minuten). Spoel ze onder koud water af en pel de eieren. Snijd de eieren in partjes.

    Kook de spinazie ca. 1-2 minuten. Laat het goed uitlekken en dep de spinazie droog met keukenpapier.

    Neem de onderkant van een rond bakblik en drapeer de bladerdeegblaadjes langs de rand van het bakblik rond. Gebruik halve stukjes als het beter past. Zet het ovenschaaltje in het midden, zodat de binnenkant vrij blijft. Verdeel de rijst, zalm, spinazie en de eipartjes over de cirkel. Bestrooi het geheel met wat peper en zout.

    Vouw de bladerdaagblaadjes naar binnen toe over het spinazie-zalm en eieren mengsel en druk de randen goed aan. Verwijder het ovenschaaltje.

    Bestrijk met het eistrijkmengsel de krans en als het mengsel op is bestrooi je de krans met het sesamzaad en wat zeezout.

    Bak de krans in circa 30 minuten gaar. Maak een salade en schenk hier een halve dessertlepel Lovitran® p.p. over. Serveer de krans met de frisse salade.

    Eet smakelijk

    Geschikt voor 4 personen