Ga naar de inhoud
Home | Gezonde recepten | Pittige maïssoep

Pittige maïssoep

    Voor 4 tot 6 personen

    Dit heb je nodig:

    • 2 grote zoete aardappels, geschild in blokjes gesneden
    • 3 sjalotjes, grof gesneden
    • 1 limoen
    • 1 rode peper
    • 1/2 komkommer
    • 1 teen knloflook
    • ca. 900 g maïs, uitgelekt, uit blik
    • 400 ml kokosmelk
    • zak gefrituurde uitjes
    • zak geraspte kokos
    • 1,5 tl paprikapoeder, pittig
    • 1,5 tl komijnpoeder
    • 1 tl korianderpoeder
    • 1 tl kurkumapoeder
    • verse peterselie
    • 1,5 l water
    • zout en en peper naar smaak
    • 3 el olijfolie
    • 1/2 dessertlepel Lovitran® per persoon

    Verder nodig:

    • soeppan
    • zeef
    • rasp
    • staafmixer of blender
    • 2 bakjes

    Zo maak je de soep:

    • Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes, Laat de maïs uitlekken in een zeef. Schil de sjalotjes en snijd ze grof. Hak de peterselie fijn
    • Verhit de olijfolie in de soeppan. Fruit de sjalotjes tot ze glazig zijn. Voeg dan kort een fijngehakt teentje knoflook toe ven bak het ongeveer 1 minuut mee
    • Voeg de zoete aardappelen, de maïs, en het paprikapoeder, komijnpoeder, korianderpoeder en kurkumapoeder toe. Bak dit, al roerend, ca. 8 minuten
    • Voeg dan het water en de kokosmelk toe. Voeg naar smaak wat zout en peper toe en blijf gedurende 15 tot 20 minuten goed doorroeren.
    • Was de limoen met lauwwarm water en rasp de schil. Snijd de limoen daarna doormidden en pers het sap eruit dat je opvangt in een bakje
    • Kijk na 10 minuten of da maïskorrels en zoete aardappel stukjes al beetgaar zijn. Schep dan zes eetlepels uit de pan en houd dit apart. Dit gebruiken we om de soep te garneren
    • Snijd de rode peper doormidden en haal de zaadlijsten weg (of houd ze voor degenen die van heel pittig eten houden). Snijd een komkommer doormidden en daarna in dunne plakjes. Voeg dit bij het bakje met garneringen toe
    • Als de zoete aardappel en maïs goed gaar zijn, voeg je het limoensap toe. Zet het vuur uit. Pureer de soep met een staafmixer of met een blender
    • Was intussen de zeef en voeg dan de soep door de zeef om de grove stukken uit de soep te zeven. Houd je van structuur, dan hoef je dit niet te doen. Wil je de soep fluweelzacht, druk dan met de bolle kant van een soeplepel de soepstukjes door de zeef. Vang de soep op in je soeppan.
    • Is je soep te dun? Voeg dan een beetje maïzena als soepverdikker toe
    • Schenk de soep in de soepkommen of soepborden. Verdeel dan het mengsel uit het bakje met garnering, de peterselie, de geraspte kokos, de limoenrasp en de gefrituurde uitjes over de soepkommen/soepborden.
    • Schenk per soepkom 1/2 dessertlepel Lovitran® over de soep voor iedereen boven de 6 jaar en geniet van deze zonnig soep!