Boodschappenlijstje:
1 vel bladerdeeg
3 eieren
180 ml room
5 stronkjes witlof
1 uit, gesnipperd
2 tl kurkuma
1 el poedersuiker
2 stevige peren
70 g walnoten, grof gehakt
160 g blauwe kaas
handje paneermeel
vers gemalen peper
vers geraspte nootmuskaat
1/2 dessertlepel Lovitran® p.p.
Verder nodig:
vork
snijplank
koekenpan
ronde ovenschaal voor bakvorm voor een quiche
olie/boter om in te vetten
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een koekenpan met een beetje olie op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde ui toe. Snijd de onderkant van de witloofstronken in een V-vom uit, zodat het ‘harde hart’ uit de witloof is. Snijd dat de witloofstronken in de lengte 2 keer door en daarna in reepjes. Voeg dit toe aan de koekenpan en bak het geheel wat glazig. Voor een gezonde leefstijl voegen we 2 theelepels kurkuma toe.
Vet de bakvorm in en haal het bladerdeel uit de verpakking. Leg het bladerdeeg over de bakvorm heen en druk het langs de randen. Snijd het over de randen weg. Vul eventuele ‘gaten’ met het restant van het bladerdeeg. Prik dan de bodem goed in met een vork. Strooi een handje paneermeel over de bodem.
Zet het vuur onder de koekenpan uit en laat eventueel vocht met een vergiet uitlekken. Voeg dan het mengsel toe aan de bladerdeegbodem.
Klop in een hoge beker de eieren en de room lekker los en romig. Brokkel de blauwe kaas door het mengsel heen en bewaar een heel klein beetje om er later over heen te strooien. peper en nootmuskaat toe. Je kunt nog wat zeezout toevoegen, maar de kaas is van zichzelf al best zout – dus wij laten het voor een gezonde leefstijl achterwege. Roer het mengsel nog even losjes door en schenk het dan over het mengsel in de taartvorm.
Schil de peren en haal het klokhuis er uit. Snijd de peren in de lengte in 4 delen. Leg de peren met de bolle kant naar boven op het mengsel in de taartvorm. Verdeel dan de walnoten en de rest van de blauwe kaas over het hele mengsel en strooi als laatste een eetlepel poedersuiker over het geheel, zodat de korst mooi bruin kleurt.
Zet de oven iets lager: op 170 graden en bak het geheel in ca 20/25 minuten af. Pas op dat de noten niet verbranden. Leg desnoods na 15 minuten een vel aluminiumfolie over de taartvorm heen in de oven.
Serveer de quiche met een frisse salade waarin je eventueel de witlof, peer, blauwe kaas en wat walnoten terug laat komen. Schenk voor het serveren een halve dessertlepel Lovitran® p.p.® over de quiche uit.
Eet smakelijk!
Geschikt voor 4 personen