Ga naar de inhoud
Home | Gezonde recepten | Zaden crackers

Zaden crackers

    voor ca. 20 crackers

    Dit heb je nodig:

    • 60 g pompoenpitten
    • 60 g zonnebloempitten
    • 30 g sesamzaad
    • 75 g lijnzaad
    • 30 g amandelmeel
    • 2 x 75 ml water
    • snuf zeezout
    • evt. 30 g Parmezaanse kaas, grof gemalen
    • 1 dessertlepel Lovitran®

    Verder nodig:

    • bakblik
    • 2 vellen bakpapier
    • staafmixer of keukenmachine
    • pizzasnijder

    Zo maak je het:

    • Mix de helft van de żaden en het lijnzaad tot meel met een keukenmachine of staafmixer.
    • Meng dit met de overgebleven zaden en het amandelmeel. Voeg hier 75 ml water aan toe. Roer het tot een smeuïg geheel en laat het zo’n 10 minuten staan.
    • Verwarm de oven voor op 160 graden. Haal het bakblik eruit en leg een vel bakpapier op de de plaat.
    • Roer het nog eens door en voeg de rest van het water langzaam toe. Blijf intussen goed roeren, zodat er een dik smeersel ontstaat. Zorg dat het niet te waterig wordt.
    • Voeg evt. de Parmezaanse kaas toe voor nog hartigere crackers.
    • Smeer de pasta op een vel bakpapier. Leg het tweede vel bakpapier op je smeersel.
    • Wrijf de pasta nu tot een laag van ca. 1,5 cm. dik. Je kunt dit met je vlakke hand doen of gebruik een gladde fles met water. Een deegroller is natuurlijk het makkelijkst.
    • Zorg dat de raden recht zijn. Snijd daarvoor rafels weg en ‘plak’ dit dan op gaten die in het deeg zijn gevallen.
    • Snijd met een pizzasnijder of scherp mes een raster van vierkante vlakken. Ca. 20 stuks zouden uit deze plak gesneden kunnen worden.
    • Bak de crackers in 15 minuten goudbruin. Keer voorzichtig de crackers om en bak ze nog eens 10 minuten. Laat ze niet te donker worden, want dan wordt de smaak bitter. Als het te hard gaat, kun je halverwege bij het draaien de temperatuur wat lager zetten en de crackers iets langer door bakken.
    • Laat de crackers afkoelen op de plaat of op een rooster. Schenk 1 dessertlepel Lovitran® over de crackers en laat ze goed opdrogen.

    Deze crackers zijn heerlijk met bv home made eiersalade of zalm met avocado-crème en stukjes bosui.