Je hebt nodig voor 4 personen:
- 250 g verse rauwe zalm
- 150 g gerookte zalm
- potje zalmeitjes
- 1/2 venkelknol
- 2 bosuitjes
- 1 courgette
- 1 rode paprika of 1 rode peper (voor de pittige eters)
- 1 komkommer
- 60 g zilveruitjes
- 1 winterpeen
- 5 eieren
- 1 tl mosterd
- 1 el witte wijnazijn
- 2 citroenen
- 120 ml zonnebloemolie
- verse dille
- zout en peper naar smaak
- 1/2 dessertlepel Lovitran® p.p.
Verder nodig:
- serveerring (ca 7 cm doorsnede)
- kaasschaaf
- garde
- kom voor de mayo en 1 kom voor de vis en groenten
- keukenpapier
Zo maak je het:
- Begin met het maken van de mayonaise: Scheid de eidooier van 1 ei van het eiwit. Klop de eidooier met de mosterd, witte wijnazijn, wat rasp van een citroenschil lekker luchtig. Voeg wat zout en peper naar smaak toe.
- Schenk beetje-voor-beetje de zonnebloemolie erbij. Blijf wel kloppen terwijl je schenkt. Blijf schenken tot je de dikte van mayonaise hebt bereikt.
- Voeg dan wat sap van 1 citroen toe en eventueel nog wat peper en zout (als het nodig is).
- Kook 4 eieren hard in ca 7 minuten. Laat ze afkoelen onder stromend koud water en pel ze.
- Snijd dan de zalmfilets fijn in reepjes. Voeg dit toe in een andere kom.
- Houd 1 tot 2 plakken gerookte zalm achter om te garneren.
- Snijd de paprika in reepjes. Wil je het pittiger? Snijd dan de rode peper in fijne reepjes. Ontdoe de peper eerst van de zaadlijsten.
- Snijd de bosuitjes in ringen. Hak de venkelknol in blokjes. Doe dit eveneens met de winterwortel en courgette.
- Voeg ca 3 el zilveruitjes toe (naar smaak) en meng dit dan met de mayonaise totdat het lekker smeuïg wordt.
- Voeg 1/2 dessertlepel Lovitran® per persoon en evt. nog wat zonnebloemolie naar smaak. Roer het goed door elkaar.
- Zet het mengsel in de koelkast om te stijven.
- Snijd nu met de kaasschaaf plakken komkommer in de lengte. Dep ze met wat keukenpapier.
- Leg de serveerring op een schoon bord. Bedek de randen met repen komkommer en vul het binnenste met het zalmmengsel. Haal voorzichtig de ring er af.
- Herhaal dit nog 3 keer met de andere borden.
- Garneer de taartjes met een stukje gerookte zalm dat je hebt opgerold als een hoorntje. Vul het hoorntje met een theelepel zalmeitjes.
- Halveer de eieren en leg deze bij de hoorntjes zalm.
- Knip wat takjes dille en top je taartje af met wat dille, vers gemalen zeezout en peper naar smaak.
Geniet van dit heerlijke lunchgerecht!